Boek: Werken in de geest van de Omgevingswet

Slechts € 37,50!

inclusief BTW en verzendkosten

ISBN: 978-94-92596-062

Bedoeling en wettekst tegen de achtergrond van een veranderende tijd.

Compleet herziene druk! In 2017 schreef mr. Trees van der Schoot in een unieke coalitie van respectabele specialisten in Omgevingsrecht het boek “Werken in de Geest van de Omgevingswet”. In deze nieuwe versie heeft mr. Trees van der Schoot opnieuw de geest van de nieuwe Omgevingswet behandeld met alle nieuwe informatie van deze bijzondere tijd met medewerking van drs. Gerwin Gabry.

Van de praktijk, vóór de praktijk. In leesbaar Nederlands. 

Van de eerste versie zijn meer dan 3.500 exemplaren verkocht!

Lees hier meer over de inwerkingtreding.

Bestel het boek NU
Lees de folder
Lees gratis de inhoudsopgave en hoofdstuk 2

De Omgevingswet treedt per 1 januari 2024 in werking. De geest van de wet gaat echter al sinds 2016 rond. Die vraagt om anders kijken naar, anders omgaan met en anders besluiten over de fysieke leefomgeving. Verandering moet komen van de sturende kracht van maatschappelijke doelen en is nodig vanwege de opgaven van onze huidige tijd. Daarvoor moet ook de samenleving actiever worden. Regels zijn in het nieuwe rechtssysteem instrumenten, die ingezet worden samen en in wisselwerking met andere instrumenten om doelen te halen.

Let vooral op wat we niet geregeld hebben!´ was de boodschap van het ministerie, maar intussen is er veel toch wel geregeld. De oproep was ook om aan de slag te gaan en dat is gebeurd. Dat leverde veel nieuwe inzichten op, bijvoorbeeld dat opgaven zoals de energietransitie, het woningentekort en de transitie naar een duurzame samenleving hun eigen complexiteit hebben en niet automatisch door de samenleving worden opgepakt. Andere vragen van nu zijn of de integrale benadering met vroege participatie wel tot draagvlak leidt en of er niet toch meer centrale sturing moet komen. Tijd dus om de geest van de Omgevingswet in het tijdsbeeld van nu te plaatsen.

Heb jij dat nou ook?

 • Voel jij je wel eens overdonderd door alle informatie die er beschikbaar is? Weet je niet waar je moet beginnen?
 • Heb je graag een boek dat de bedoeling, het systeem en de mogelijkheden van de Omgevingswet samenvat?
 • Wil jij een boek over de Omgevingswet dat je met plezier leest en dat toch de benodigde informatie geeft?
 • Heb jij niet veel tijd, maar wil jij wel goed geïnformeerd zijn over de actuele stand van zaken van de Omgevingswet?
 • Wil jij doelgericht aan de slag met de Omgevingswet?

Dan is dit het boek dat jij zoekt!

De eerste druk verscheen 1 december 2017. Daarna is het bijna 3500 keer aangeschaft! Mr. Trees van der Schoot heeft dit boek in samenwerking met drs. Gerwin Gabry, planoloog bij KuiperCompagnons, geactualiseerd naar de stand van zaken anno 2021. Daarbij zijn de inzichten uit de praktijk meegenomen. Het boek geeft op een zeer leesbare manier in heldere lijnen inzicht in de veranderingen die de Omgevingswet zal of kan brengen voor de praktijk.


Het boek heeft een unieke formule, omdat het in zijn opzet verschillende lezerspublieken bedient:

 1. Voor specialisten: als spoorboekje om snel de kern van de Omgevingswet te pakken. Doelgroep: overheidsjuristen, advocatuur, beleidsmedewerkers, enz.
 2. Voor overige professionals, die regelmatig met de Omgevingswet in aanraking zullen komen: om op een toegankelijke manier de essentie van het rechtssysteem, de bedoeling en mogelijkheden van de wet te leren kennen. Doelgroep: woningbouwverenigingen, detacheerders, projectontwikkelaars, vergunningverleners, adviseurs en alle anderen die betrokken zijn bij het omgevingsrecht.
 3. Voor de geïnteresseerde leek en semi-professional: om te weten te komen waar de overheid mee bezig is en waarom. Doelgroep: makelaars, particuliere ontwikkelaars, rentmeesters, actiegroepen, technici, enz.

Lees hier het interview met Trees van der Schoot met De Limburger over dit boek!

Lees hier het interview met Trees van der Schoot met De Limburger over dit boek!

“Wie in kort bestek wil worden bijgepraat, heeft aan dit kek vormgegeven, toegankelijke boek een prima leidraad. Het boek bevat vele, zinnige tips.Binnenlands Bestuur. Lees hier de volledige recensie.

Het beste boek dat er is over de Omgevingswet!mr. Roeland de Korte, gemeente Alphen aan den Rijn. Lees hier de volledige recensie.

“Het leest lekker vlot weg…” Ik heb in één weekend al de helft van dit boek gelezen. Ik vond het zeer informatief. Dit is een boek dat aansluit bij de praktijk, een echte aanrader. Jeroen Verheijen, wethouder HillegomLees hier de volledige recensie.

Dit is je kans, griffiers en gemeenteraden! De nieuwe Omgevingswet biedt gemeenteraden een unieke kans om hun positie te evalueren en daar meerwaarde aan te geven. Dit boek biedt ook geweldige mogelijkheden voor raadsgriffiers om hun gemeenteraden daarin bij te staan. Ik raad elke griffier aan om voor ieder raadslid een exemplaar te bestellen. drs. Ita Joosten, raadsgriffier gemeente Peel en Maas. Lees hier de volledige recensie.

Niet geschikt voor advocaten…  Want daarvoor is het boek veel te multidisciplinair. Dit boek gaat namelijk niet alleen over regeltjes, maar over zoveel méér. Voor juristen en ook advocaten die in vogelvlucht willen weten wat de Omgevingswet allemaal inhoudt, is dit natuurlijk het perfecte boek. En ik werd heel blij van al die plaatjes: die vertellen meestal meer dan een halve pagina tekst. mr. Ineke van Leeuwen, Zypp advocaten, Arnhem Lees hier de volledige recensie.

 • Hagelnieuw. Dit boek werd op 10 mei 2021 gepubliceerd. Nog steeds op papier, omdat wij geloven in de toegevoegde waarde van een echt boek.
 • Door deskundigen gemaakt. Het eerste boek kwam tot stand door een samenwerking van experts. Deze herziene versie is een product dat daarop voort bouwt. Het is herschreven door mr. Trees van der Schoot. Planoloog Gerwin Gabry schreef de onderdelen over de integrale omgevingsvisie en het sturen met doelen, fungeerde als klankbord en deed de eindredactie.
 • Handzaam formaat: het boek heeft een bescheiden omvang van 153 bladzijdes. Alleen de relevante informatie staat er in en dus geen academische verhandelingen of onnodige uitweidingen.
 • Actueel: het boek is bijgewerkt tot en met april 2021.
 • Leest lekker weg: het boek is geschreven in normaal Nederlands. De vertaalslag tussen wet en praktijk heeft dit boek al gemaakt. Alle informatie is in één oogopslag beschikbaar en praktisch toepasbaar.
 • En dat allemaal voor een zeer toegankelijke prijs van € 37,50 inclusief verzendkosten.

Let op: extra kosten en langere verzending. Voor bestellingen van buiten Nederland (zoals de Antillen of Suriname) zijn er helaas bijkomende kosten voor verzending en valuta-omzetting. De normale prijs van € 25,00 geldt voor de Nederlandse situatie. Nadat je hebt besteld, krijg je van ons nog een extra factuur voor de bijkomende kosten. Ga uit van zo’n € 60 extra bij bestelling van 10 boeken. En ook is je bestelling langer onderweg (zo’n 5 tot 15 dagen).

Bezorging in Nederland. Je kunt deze bijkomende kosten voorkomen, door een bestelling ergens in Nederland te laten bezorgen en het dan via familie of vrienden mee te (laten) nemen naar jouw thuisadres.

Bestel méér. Vanwege de hogere verzendkosten, raden we je aan om er dan gelijk méér te bestellen (> 10 of zo), dan smeer je de extra kosten (al snel € 60 extra voor 10 boeken) over meer boeken uit. Bovendien, bij 10 of meer boeken heb je in ieder geval één boek gratis (10 voor de prijs van 9 + valuta- en verzendkosten). Bestel je 10 boeken, dan heb je dus meteen een deel van de valuta- en verzendkosten weer ’terugverdiend’.

Doe mee met dit geweldige boek. We hebben een speciaal partnerprogramma. Je kunt het boek namens de Van Leijen Academie verkopen. Of lekker groot inslaan voor je eigen personeel en relaties! Tegen speciale tarieven. Wat dacht je trouwens van een speciale, exclusieve oplage? Neem contact op met Liesbeth van Leijen en overleg over alle mogelijkheden.