Overheden gooien miljoenen weg met slecht grondbeheer

Verbeter je grondbeheer en bespaar miljoenen

Overheden: er valt geld te verdienen met goed grondbeheer!

Grondbeheer blijft een lastig ‘ding’ voor veel overheden en andere partijen die te maken hebben met grondbeheer. Vooral bij gemeenten zien wij dat zij niet goed op het vizier hebben welke grond zij in eigendom hebben en waar inwoners zich deze grond illegaal hebben toegeëigend. Door illegaal grondgebruik niet voortvarend aan te  gooien overheden letterlijk miljoenen weg. Hoe dat zit, daarover lees je meer in dit blog.

Wat kost dat nou, grond?

In Limburg betaal je gemiddeld € 197/m2 ex BTW voor een gemiddelde bouwkavel. In Utrecht moet je maar liefst € 453/m2 betalen. Dat is niet niks. Als je een bouwkavel wilt van 250 m2, dan kost je dat in Utrecht dus € 113.250. En dan moet je je huis er ook nog op neerzetten. En vergunningen aanvragen. 

Het kan ook een stuk goedkoper: landjepik!

Je pikt gewoon grond in, naast die van jou. Dikke kans dat je daar niks voor hoeft te betalen, want als je er een hek om heen zet en je houdt dat 20 jaar vol, dan bepaalt de wet dat je door verjaring eigenaar bent geworden. Zo maar. Voor niks. Nee, dan mag je nog niet op die grond bouwen, maar je hebt wel gratis grond. Tenminste, als de verjaring geaccepteerd wordt door de eigenaar of door de rechter.

Vaak is het overheidsgrond die ten prooi valt aan verjaring

De meeste grond die ten prooi valt aan verjaring, is van de overheid. De overheid is immers grootgrondbezitter. Maar, andere grootgrondbezitters, zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, ProRail, de NS, particuliere beleggers, provinciale landschappen, recreatieparken en dergelijke, hebben er last van. En ook buren onderling: we zien in de rechtspraak en bij de Rijdende Rechters ook veel burenruzies over grond. 

Overheden gooien miljoenen weg door illegaal grondgebruik niet aan te pakken

Onderzoek van de RijksUniversiteit Groningen wees uit dat naar alle waarschijnlijkheid meer dan een miljoen mensen betrokken zijn bij het gebruik van gemeentegrond. Stel nou 8% van de huishoudens in een gemeente elk 20 m2 gemeentegrond gebruikt. Dan kan de gemeente Lansingerland (ongeveer 61.250 inwoners) maar liefst tussen de € 3,7 en 7,1 miljoen euro verdienen, als iedereen wil kopen. De gemeente Den Haag heeft veel meer inwoners (ongeveer 514.850) en die zou wel voor een bedrag van € 65 tot € 131 miljoen kunnen verkopen. En zelfs als je deze bedragen door drieën deelt, is het nog steeds heel veel geld. Dus overheden gooien letterlijk miljoenen weg door slecht grondbeheer.

Beter grondbeheer: meten is weten!

Maar ja, dan moet je natuurlijk wel al die gevallen als gemeente of andere eigenaar, gaan opsporen. En dan bedenken of grond, die anderen van jou gebruiken, geschikt is om aan die gebruikers of aan derden, te verkopen. En dan ook nog mensen verleiden om ook daadwerkelijk die grond te kopen. En voorkomen dat die grond door verjaring ondertussen verloren is gegaan. En nog zo wat van die ingewikkelde zaken.

Illegaal Grondgebruik: het zit helaas ingewikkeld in elkaar

Het opsporen en oplossen van grondgebruik. En je kunt er een hoop heisa van krijgen, als mensen niet van zins zijn om die grond te kopen of te ontruimen. En dus doen veel overheden en andere grootgrondbezitters het maar niet: die kijken er liever maar niet naar om. Da’s te moeilijk. Geeft te veel gedoe. Dan maar liever geld laten liggen. Veel geld.

Geld laten liggen kan je wel een tijdje volhouden

Ondertussen is het gevecht over grond allang losgebarsten. We zitten immers met heel veel mensen op een klein stukje land: Nederland. Iedereen wil graag wat ruimte. En de overheid moet dat allemaal regelen. Het is nogal duur om aan de ene kant niet om te kijken naar je eigen grond en aan de andere kant van particulieren voor veel geld grond aan te kopen voor wegen, dijken, havens, vliegvelden, windmolens, kabels en leidingen, buurtwarmtepompen, parkeerplaatsen voor elektrische auto’s, speeltuinen, natuur, enz. Wat ook niet slim is, is om gewoonweg niet te weten welke gronden je eigenlijk in eigendom hebt. En dus ook niet te weten of je die gronden nou de komende jaren nodig hebt of toch niet. En waarvoor. Dat is niet zo professioneel. Zo gooien overheden letterlijk miljoenen weg. En het kost heel veel belastingcenten.

 

Illegaal Grondgebruik aanpakken, hoe moet het dan wel?

Op het Landelijk Congres Illegaal Grondgebruik, wat plaatsvindt op 18 en 19 november aanstaande, gaan we in op de beste methode om illegaal grondgebruik op te sporen en op te lossen. Met respect voor gebruikers, eigenaren en de wet. We laten zien hoe je dat praktisch kunt aanpakken. En hoe je het leerstuk van de verjaring verweeft met communicatie, besluiten en huiskamergesprekken. Zodat er geen redenen meer zijn om niks te doen. Dus meld je vandaag nog aan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *